mfa12.jpg

Openbaar paviljoen brengt mensen samen


MFA Heerde
Aan de rand van de Van Meursweide, een voormalig landgoedterrein in Heerde, heeft DAT Multifunctionele Accommodatie De Heerd ontworpen. Deze MFA biedt onderdak aan negen verschillende gebruikers. Dubbelgebruik van ruimtes is de basis van hun samenwerking en van het ontwerp.
mfa09.jpg
mfa04.jpg
mfa11.jpg
mfa14.jpg
De nieuwe MFA ligt tussen de Griftstraat en de Van Meursweide. De Van Meursweide is een prachtig groen park midden in het dorp, waarlangs een voetpad loopt. Dit voetpad verbindt het centrum van Heerde, langs het Gemeentehuis, met de weide.

Door het voetpad door te trekken, dwars door de MFA heen en tot aan de Griftstraat, wordt het gebouw uitermate openbaar, een nadrukkelijk wens van de gebruikers. Hierdoor heeft de MFA twee voorzijdes, één aan de Griftstraat en één aan de Van Meursweide. Waar het pad in het gebouw komt, ontstaat het hart, het ‘ontmoetingsplein’ van het gebouw, waar alle functies en gebruikers samen komen. Hier zijn de bibliotheek en het dorpshuis gesitueerd.
mfa07.jpg
mfa06.jpg
mfa02.jpg
mfa03.jpg
mfa10.jpg
Het gebouw is een paviljoen met drie zichtbare hoogte-accenten voor de buurt: het theater, de gymzaal en de scholen. De begane grond is open en transparant om de toegankelijkheid te versterken. De MFA vormt een contrast met het groene park door haar ingetogen karakter en lichte kleurstelling. Het gebouw is bescheiden van opzet ondanks de grootte van het programma. Het park blijft prominent en vormt een natuurlijke achtergrond voor het gebouw. MFA De Heerd wordt gezien als de ontmoetingsplek voor de omliggende buurt.
p_NmWjdmDFg
Desiree Vermeer over MFA De Heerd
mfa01.jpg
Opdracht
Nieuwbouw van een multifunctionele accommodatie met de volgende (bijeenkomst)functies:
Theater, openbare bibliotheek, 3 multifunctionele zalen, Grand Café, jongerenruimte, vier scholen, kinderopvang, sporthal, cultuurplein ten behoeve van dans, beeld en muziekonderwijs, tafeltennisvereniging en dorpshuis

Opdrachtgever
Gemeente Heerde

Adviseurs
Karres en Brands (landschap)
Adviesbureau Sijperda-Hardy (installatie)
Pieters Bouwtechniek (constructie)
ICS Adviseurs (projectmanagement)
Interieur i.s.m. Nijboer

Uitvoering
Burgland Bouw

Periode
2012-2015

Bijzonderheden
Nominatie Reynaers Projectprijs 2015

Fotografie
Ronald Auée