gro12.jpg

Veel licht en uitzicht


Groene Hoven Apeldoorn
Een markant appartementengebouw vormt het sluitstuk van de laatste fase van stedenbouwkundig plan de Groene Hoven in Apeldoorn. De 76 huurappartementen zijn gelegen naast 23 eerder door DAT gerealiseerde eengezinswoningen.
gro1000.jpg
gro11.jpg
Het appartementengebouw is ontworpen als een slinger in een royale groenstrook. Aan de binnenzijde sluit het gebouw aan op drie ‘tuinen’, waarvan er één openbaar toegankelijk zijn en twee privé.

Een onderdoorgang verbindt de openbare ‘tuin’ met de groene parkzone aan de voorzijde van het gebouw. Het lange gebouw is verdeeld in drie zones, door de verschillende hoogtes, maar ook door verbijzonderingen in het metselwerk, verschillende raamverdelingen en het afwisselend toepassen van balkons en loggia’s. De woningen op de begane grond hebben individuele toegangen op het maaiveld die worden geaccentueerd door dubbelhoge entrees, waardoor de plint levendig wordt.
gro01.jpg
Alle woningen zijn ontworpen om veel licht binnen te laten en zijn gericht op het groene uitzicht. Met name de markante kop van het gebouw heeft een prachtig uitzicht op de iets verder gelegen uitlopers van de Veluwe.
gro88.jpg
gro05.jpg
De eengezinswoningen zijn ontworpen in een strokenverkaveling, waarbij de drie openbare groenzones tussen de woningen ook aansluiten op de parkzone.

Zowel de woningen als het appartementengebouw zijn uitgevoerd in hetzelfde mooie, zandkleurige metselwerk en zijn ingetogen gedetailleerd.
gro04.jpg
gro03.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht
Nieuwbouw van 76 huurappartementen en 23 eengezinswoningen

Opdrachtgever
D.W. Investments

Uitvoering
Nikkels bouwbedrijf bv

Periode
2017-2019

Bijzonderheden
Publicatie van De Groene Hoven in 'Buiten Westen. Het Nieuwe Bouwen in de Stedendriehoek.'

Fotografie
Ronald Auée